De collectie
Roef-Meelker
en public


De familie Roef-Meelker schonk in 1999 een bijzondere collectie beeldende kunst aan de gemeente Helmond. Deze bestaat uit 45 kunstwerken van 32 kunstenaars.
De schenking is een belangrijk deel van de kunstverzameling die de familie Roef-Meelker sinds de jaren zeventig heeft opgebouwd.
De collectie beslaat de periode 1920-1980, met als zwaartepunt het tijdvak 1945-1965.

De schenking is sinds 26 mei 2001 onder de naam 'De collectie Roef-Meelker en public' te zien in de Boscotondohal. De collectie bestaat uit twee duidelijke deelverzamelingen, die enkele typerende stromingen markeren van vlak na de Tweede Wereldoorlog: Ecole de Paris (lyrische abstractie) en Cobra (na-oorlogse expressionisme). Van Ecole de Paris zijn kunstenaars vertegenwoordigd als BissŤre, Manessier, Pignon, Lankoy en De StaŽl. Uit de Cobra-beweging en de daaropvolgende individule ontwikkelingen zijn er werken van Appel, Brands, Corneille, Constant, Wolvecamp, Heerup, Jorn en Alechinsky.
Daarnaast bevat de verzameling werken van kunstenaars die een solitaire plaats innemen, zoals van de kubist Marcoussis, de surrealist Masson, de beeldhouwster Hepworth en schilders als de gebroeders van Velde, Nanninga, Ouborg en Wagemaker. Verder zijn er werken van de Brabantse kunstenaars Gijsen, Gregoor, Snijders en Kuijpers.

De collectie Roef-Meelker is een particuliere verzameling, bijeengebracht vanuit persoonlijke voorkeuren, liefde voor de kunst en de altijd aanwezige financiŽle grenzen die de verzamelaar zichzelf moet stellen. De schenking is daarom geen alomvattend overzicht van bijvoorbeeld Cobra of Ecole de Paris. Ze is wel de spiegel van verzamelaars, die uit de kunst van onze recente geschiedenis datgene hebben gekozen wat hun hart en verstand kon bekoren.

De schenking is in de expositie aangevuld met enkele werken van kunstenaars als Armando, Bogart, Sierhuis enBrands, die zich al in de collectie Moderne en Hedendaagse Kunst van het museum bevonden.

Bij de tentoonstelling is een publicatie te koop waarin alle werken uit de collectie Roef-Meelker zijn opgenomen.

 

Gemeentemuseum Helmond, Boscotontohal, F.J. vanThielpark 7, 5707 BX Helmond.
open: dinsdag t/m vrijdag: 10:00-17:00 uur; zaterdag, zondag en feestdagen: 13:00-17:00 uur.


terug